Zorgverzekering kind gescheiden ouders: Hoe zit het?

U en uw partner gaan scheiden. Een echtscheiding betekent dat uw kinderen twee gezinnen hebben en twee ouders die op verschillende tijdstippen voor de kinderen zorgen. Het is belangrijk dat kinderen onder de zorg van beide ouders een zorgverzekering hebben. Het realiseren hiervan kan ingewikkeld zijn en zal een grote rol spelen tijdens onderhandelingen over echtscheidingsregelingen. U zult zich al snel afvragen en in kernpunten denken – zorgverzekering kind gescheiden ouders – hoe zit dat nu eigenlijk?

Wat u moet bepalen, is hoe u beiden gaat samenwerken om een zorgverzekering voor uw kinderen te onderhouden. In de regel zijn kinderen tot hun 18e levensjaar meeverzekerd met hun ouders. In dit artikel beantwoorden we een aantal vragen om u te helpen tijdens dit proces.

Zorgverzekering kind gescheiden ouders

Zorgverzekering kind gescheiden ouders: wie verzekert uw kind?

U en uw ex-partner bepalen samen wie uw kinderen verzekert, oftewel bij wie uw kinderen op de polis komen. Deze ouder betaalt de premie en ontvangt vergoedingen. Het is echter wel verstandig om te onthouden dat de ouder onder wie de kinderen zijn verzekerd, alleen aanspraak kan maken op de vergoedingen. Ga daarom samen om de tafel zitten om alles te bespreken over dit onderwerp om misvattingen te voorkomen.

Komt u er samen niet uit? Dan blijven de kinderen op de polis van de ouder die al verzekeringnemer was van de kinderen. Indien dit niet gewenst is, wil de verzekeraar graag extra informatie om de situatie te bepalen. De zorg voor de kinderen is erg belangrijk, maak daarom een keuze die aansluit bij de zorgbehoeften van uw kinderen.

Uw kinderen kunnen overigens ook bij een andere verzekering worden aangesloten dan die van uzelf of uw ex-partner. Het blijft immers de keuze aan de ouders of om een kind onder de 18 jaar mee te verzekeren.

 

Moet u premie betalen voor uw kind?

Voor kinderen onder de 18 jaar hoeft geen premie worden betaald en kinderen hebben daarom ook geen recht op zorgtoeslag. Om deze reden hebben kinderen ook geen eigen risico.

Het kan natuurlijk ook dat uzelf slechts een basisverzekering heeft, maar uw kinderen behoefte hebben aan extra zorg in bepaalde omstandigheden. In dit geval kunt u voor uzelf een aanvullende zorgverzekering aansluiten die past bij de zorgbehoeften van uw kind. U kunt dan bijvoorbeeld orthodontie meeverzekeren of een bepaalde gradatie aan fysiotherapie etc. U moet wel bij uw verzekeraar aangeven dat uw kind hiervoor wordt meeverzekerd.

 

Wat verandert er wanneer uw kind 18 wordt?

Wanneer uw kind 18 jaar wordt, moet hij of zij een eigen zorgverzekering afsluiten. U heeft uiterlijk vier maanden de tijd hiervoor nadat uw kind 18 jaar is geworden. In dit geval is uw kind dan ook verschuldigd om maandelijks een premie te betalen. Dit betekent dat zij ook recht hebben op zorgtoeslag.

 

Sluit hier gemakkelijk uw zorgverzekering af

Bij Prijsvergelijker24.nl bieden wij u gemakkelijk de gelegenheid om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer het gaat over een ‘zorgverzekering kind gescheiden ouders’ staan wij ook voor u klaar. In onze vergelijker vindt u gemakkelijk de verzekering die het beste bij u en uw situatie past.

Zorgverzekering kind gescheiden ouders