Wanneer zorgverzekering wijzigen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je je zorgverzekering wilt wijzigen. Zo kunnen bijvoorbeeld je zorgwensen veranderd zijn, waardoor de huidige zorgverzekering niet aansluit bij je behoeftes. Zo kan het zijn dat het kan lonen om een aanvullende verzekering erbij te nemen of juist om die op te zeggen. Helaas is dit het niet altijd mogelijk om je zorgverzekering te wijzigen, maar wanneer is dat dan wel mogelijk.

Wanneer wijzigen zorgverzekering?

Het is vaak wel mogelijk om het een en ander te wijzigen in je zorgverzekering bij dezelfde aanbieder. Zo zijn er verzekeraars die verschillende basisverzekeringen aanbieden, waarbij je de basispolis kunt aanpassen. Soms is het ook mogelijk om op een later tijdstip een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, te wijzigen of op te zeggen. Ook kun je vaak de hoogte van het eigen risico van je zorgverzekering aanpassen.

Wanneer zorgverzekering wijzigen

Wanneer zorgverzekering wijzigen of veranderen?

Het wijzigen van een zorgverzekering is dus vaak wel mogelijk tot op zekere hoogte, maar veranderen van zorgverzekering is vaak een ander verhaal. Aan het einde van het jaar, uiterlijk 12 November maken zorgverzekeraars hun nieuwe pakket bekend. Dit is vaak een teken voor veel mensen om hun zorgverzekering te vergelijken met andere en eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar voor aankomend jaar. Je moet dan vaak de huidige zorgverzekeraar voor 1 januari opzeggen en kan dan tot uiterlijk 1 februari overstappen naar een andere zorgverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is het zelfs mogelijk om tot 1 februari van pakket te veranderen. Bij enkele uitzonderingen is het zelfs mogelijk om ook na 1 januari over te stappen, maar dat zijn uitzonderingen.

Uitzonderingen zorgverzekering opzeggen

Er zijn verschillende uitzonderingen te vinden waarbij je je huidige zorgverzekering mag en kan opzeggen en over kan stappen naar een andere verzekering. Een van die uitzonderingen is als je net 18 bent geworden, dan mag je zelf kiezen voor een andere zorgverzekering als je denkt dat een andere verzekering beter bij je behoeftes aansluit.

Verder is het ook mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen als je gaat scheiden en je met je ex-partner één zorgpolis had. Door de scheiding is het vaak niet wenselijk om nog langer samen een polis te delen, waardoor het mogelijk is om over te stappen.
Een andere uitzondering die het mogelijk maakt om de zorgverzekering te wijzigen is dat je gaat werken voor een ander bedrijf waar ze een collectieve verzekering hebben. Indien je naar deze verzekering over wilt stappen, is dat altijd mogelijk. Militaire worden automatisch verzekerd via het Ministerie van defensie, maar als ze uit dienst gaan dan moeten ze wel een zorgverzekering afsluiten. Dit kan uiteraard ook op ieder moment van het jaar.

Je kunt een verzekering ook altijd opzeggen als je in het buitenland gaat wonen. Wanneer je weer terug komt, moet je wel weer opnieuw een zorgverzekering afsluiten. Dit aangezien het in Nederland verplicht is om een basisverzekering verplicht is. Mensen die niet verzekerd zijn lopen het risico dat ze een flinke boete krijgen. Als je verzekerd bent, kun je de verzekering ook niet zomaar opzeggen.

Wijzig nu van zorgverzekeraar

Wanneer zorgverzekering wijzigen? Dat doe je makkelijk en overzichtelijk via Prijsvergelijker24.nl, de prijsvergelijker waar je een eerlijk en duidelijk vergelijk tussen de verschillende zorgverzekeraars krijgt.

Wanneer zorgverzekering wijzigen